Cara Elak Kemalangan Jalan Raya

Sepuluh Cara Mengelakkan Kemalangan Kereta

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-seremban-2/

Kajian Majlis Keselamatan Negara yang disampaikan sebulan yang lalu menunjukkan bahawa penggunaan tali pinggang keselamatan berubah secara umum dari negeri ke negeri dan ketiadaan pemandu yang mengunci terus menjadi sumber utama kemalangan kereta di seluruh Amerika.

Pada tahun 1999, 9,500 orang yang dijangkakan telah menendang baldi dengan berlebihan memandangkan mereka tidak memakai tali pinggang keselamatan. Sebagai jumlah orang Amerika yang semakin meningkat di jalanan dan meningkatkan penyumbatan antar negara musim panas yang sibuk ini, AutoTrader.com mengingatkan pelanggan untuk mundur dan mengikuti 10 petunjuk ini untuk meremehkan kecelakaan:

Menggerakkan lalu lintas secara beransur-ansur. Berhenti, Lihat, Dengar.

Ketahui mengenai bahagian yang rentan, termasuk yang berada di cermin pandangan belakang dan di belakang tiang cermin depan atau papan tanda jalan di taman. Begitu juga, ketika pada titik persimpangan membuat giliran di sebelah kanan, perhatikan kedua-dua galas dalam apa jua peristiwa sebelum meneruskan. Kenderaan boleh muncul dengan cepat secara tiba-tiba, jadi berlatih berjaga-jaga ketika bergerak ke titik persimpangan yang sibuk.

Perhatikan pelari cahaya merah.

Menghitung tiga sebelum memasuki titik persimpangan pada lampu hijau. Lihat ke kiri dan kanan dan pastikan tidak ada yang berusaha untuk mempercepat cahaya kuning.

Berhati-hati semasa menjalani separuh akhir.

Pemandu lori mempunyai sisi rentan yang sangat besar di sebelah kanan mereka, jadi berhati-hati ketika memandu dekat dengan roda 18. Sekiranya anda tidak dapat melihat cermin sisi trak, pemandu trak tidak dapat melihat anda.

Walau bagaimanapun, simpan satu tangan di roda pemandu.

Mengurangkan gangguan dalam kenderaan, misalnya, menukar siaran radio atau CD, PDA, makan atau segera melepaskan diri dari roda. Putaran angin puyuh, lubang berlubang atau tayar yang ditiup dapat menghantar kenderaan ke jalan lain dan menyebabkan kecelakaan yang asli.

Perhatikan anak-anak.

Anak-anak dan makhluk mempunyai kecenderungan untuk melompat entah dari mana antara kenderaan kiri dan ke jalan. Sekiranya anda memandu di kawasan persendirian dengan anak-anak yang hadir, perhatikan dengan berhati-hati dan tertunda.

Lakukan pemeliharaan motor secara konsisten.

Jauhkan dari kelambatan yang tidak dijangka atau kekecewaan kenderaan lain dengan mengganti oli secara rutin dan memastikan tayar diisi dengan betul.

Sapu 12 saat ke hadapan.

Terus fokus pada wilayah di mana anda akan memandu dalam 10-12 saat. Untuk perjalanan di jalan raya, jauhkan jarak dari kenderaan yang berlainan sehingga jika seseorang berhenti atau berpusing, anda dapat menjaga jarak yang strategis dari mereka.

Mengintip secara terbalik semasa berundur.

Kemalangan kecil di kawasan parkir adalah perkara biasa, jadi beri perhatian khusus kepada kenderaan yang meninggalkan tempat letak kereta. Jangan hanya bergantung pada cermin – siasat bahu kanan anda dengan betul sambil memberi petunjuk untuk mengurangkan cermin sisi yang boleh dibuat.

Cuba untuk tidak mengundurkan diri.

Tinggalkan pad tiga saat di antara anda dan kenderaan sebelum anda dan mulakan perjalanan anda dengan cukup awal supaya anda tidak cepat menghabiskan masa. Memikat mungkin ketika terburu-buru, mengikuti dengan teliti adalah alasan penting untuk kecelakaan.

Bersikap ramah kepada pemandu yang berbeza.

Tidak ada yang memiliki jalan, jadi dekatilah orang lain dengan penuh rasa hormat dan laporkan pergerakan memandu yang meragukan kepada pakar.

Iklan : Dapatkan kereta sewa seremban anda bersama KARLOOP. Hubungi 019 967 1127 sekarang dan dapatkan kereta sewa seremban anda sekarang.