Carzloop – Perkongsian Kereta

Berkongsi kereta

Perkongsian kenderaan atau perkongsian kenderaan adalah model penyewaan kenderaan di mana orang menyewa kenderaan kereta sewa kl untuk jangka masa pendek, secara berterusan secara berterusan. Ia berbeza dengan penyewaan kenderaan standard kerana pemilik kenderaan sesering mungkin merupakan individu persendirian, dan fasilitator berkongsi kenderaan biasanya spesifik dari pemilik kenderaan. Perkongsian bersama adalah asas untuk contoh pergerakan bersama yang lebih besar.

Carsharing melibatkan penggunaan kenderaan secara kebetulan atau induksi kepada jenama kenderaan yang berbeza. Penyewaan sewa mungkin merupakan perniagaan. Pelanggan dapat dengan cara yang sama mengatur sebagai persatuan, pejabat awam, sokongan, atau perhimpunan luar biasa bernama. Perhimpunan kenderaan di persatuan terbuka kepada pelanggan melalui koleksi cara, dari kemudahan menggunakan aplikasi untuk membuka kenderaan secara dinamis, untuk bertemu pemilik kenderaan untuk menukar kunci.

Penambahbaikan dan kemajuan

Perkongsian saham telah menyebar ke segmen perniagaan keseluruhan yang lain dengan penduduk metropolitan yang tebal memandangkan ketebalan populasi umum sekerap mungkin merupakan penentu asas pencapaian untuk perkongsian kereta. Headharing perkongsian kereta yang berjaya semuanya akan dihubungkan pada dasarnya dengan zon yang padat penduduk, misalnya, kawasan pusat bandar dan lebih awal lagi bermula lewat sekolah dan pelbagai alasan. Terdapat beberapa usaha untuk menawarkan pertolongan dengan ketebalan yang lebih rendah dan zon semula jadi. Domain dengan ketebalan rendah dilihat lebih sukar untuk memberikan perkongsian kereta memandangkan tidak adanya strategi pilihan untuk pengangkutan dan partisi yang mungkin lebih besar yang mesti dilakukan pelanggan untuk melakukan lawatan di kenderaan.

Mengganti kenderaan persendirian dengan kenderaan yang dikongsi langsung mengurangkan minat untuk tempat letak kenderaan. Cara menyendiri sejumlah kenderaan dapat digunakan pada satu-satu masa dapat mengurangkan kemacetan pada acara teratas. Lebih penting bagi penyumbatan, pengukuran kos yang kuat memberikan inspirasi kos untuk memandu lebih sedikit. Dengan kenderaan yang dijamin pelbagai perbelanjaan adalah kos yang tenggelam dan juga menentukan sendiri berapa banyak kenderaan yang dipandu.

Seperti yang ditunjukkan oleh Navigant Consulting, gaji organisasi perkongsian kereta sewa kl secara keseluruhan diperlukan untuk mencapai AS $ 6.2 bilion pada tahun 2020, dengan lebih dari 12 juta orang jauh dan luas. Faktor penting yang mendorong kemajuan perkongsian kereta adalah tahap halangan yang meningkat yang dilihat oleh penduduk bandar; bergerak sudut pandang generasi mengenai pemilikan kenderaan; peningkatan kos pemilikan kenderaan individu; dan mengumpulkan strategi. Pengawas perkongsian bersama secara berterusan memilih untuk memeriksa sejumlah pasukan tentera laut mereka dengan peningkatan yang luar biasa untuk meningkatkan gaji dan meningkatkan realiti.

Untuk aplikasi masa depan, pelbagai persatuan perkongsian kereta memasukkan aset ke dalam kenderaan elektrik hibrid modul (PHEV) untuk mengurangkan penggunaan gas. Satu idea adalah untuk mencari dan mengimbangi semua transmisi untuk pemandu anda mengikut pertunjukan Kyoto, misalnya melalui rencana penghutanan semula. Organisasi perkongsian kereta tanpa karbon yang diperakui pertama di dunia adalah perkongsian kereta Respiro di Madrid dan lebih-lebih lagi dilakukan oleh peringkat perkongsian kenderaan p2p Australia Car Next Door.

Keseluruhan pembangunan dan hubungan yang tidak dijangka di kawasan metropolitan

Perkongsian kenderaan dibuat di wilayah metropolitan kerana semakin ramai orang yang mendapatkannya. Jaringan metropolitan teratas di dunia untuk kenderaan yang mengambil bahagian pada tahun 2018 adalah Tokyo (Jepun) dengan kenderaan 19.8K, Moscow (Rusia) dengan kenderaan 16.5K, Beijing (China) dengan kenderaan 15.4K, Shanghai (China) dengan kenderaan 13.9K, Guangzhou (China ) dengan kenderaan 4.2K.

Jenis perkongsian kereta

Secara amnya, projek perkongsian kereta dapat dipesan sebagai salah satu daripada empat model perkongsian: perjalanan pergi balik, bantalan tunggal, menyampaikan, atau pecahan.

Perkongsian kereta pergi dan balik

Orang-orang memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di zon perbandingan, secara berkala membayar secara berterusan, batu, atau kedua-duanya.

Perkongsian kereta kursus / skim percuma

Perkongsian kereta kursus tunggal membolehkan pelanggan memulakan dan mengakhiri perjalanan mereka di zon yang berbeza melalui zon pelayaran bebas atau model berasaskan stesen dengan wilayah berhenti yang dihentikan. Bermula pada tahun 2017, perkongsian kereta skim percuma tersedia di 55 rangkaian metropolitan dan 20 negara di seluruh dunia, dengan 40,000 kenderaan dan melayani 5.6 juta pelanggan, dengan Eropah dan Amerika Utara menangani sebahagian besar pasaran. Di Eropah, organisasi pelayaran bebas mengambil lebih daripada 65 peratus dalam penyertaan perkongsian kereta.

Perkongsian kereta yang diedarkan

Perkongsian kereta yang diedarkan, yang selalu tersirat sebagai P2P atau Perkongsian Kenderaan Peribadi, berfungsi secara relatif untuk perkongsian kereta bulat dalam perjalanan dan jenis bahagian. Walau apa pun, kenderaan itu sendiri secara berkala terhad atau disewa dengan struktur perkongsian yang dikendalikan oleh orang yang tidak dapat disentuh.