Pajakan Kenderaan

Asas Pajakan

Semasa anda menyewa kenderaan, pada dasarnya anda menyewanya dari peniaga untuk jangka masa tertentu. Itu biasanya 36 atau 48 bulan. Setelah tempoh pajakan anda berakhir, anda mempunyai pilihan untuk mengembalikan kenderaan tersebut kepada peniaga atau membelinya dengan jumlah yang telah ditentukan, yang ditentukan dalam kontrak pajakan.

Itu jauh berbeza dengan membeli kereta. Membeli secara langsung bermaksud anda memilikinya setelah pinjaman dilunaskan.

Bayaran Pajakan

Pembayaran sewa biasanya lebih rendah daripada pembayaran pinjaman bulanan untuk kenderaan baru.

Pembayaran pinjaman kereta bulanan dikira berdasarkan harga jualan, kadar faedah, dan jumlah bulan yang diperlukan untuk membayar pinjaman.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan sewa kereta murah kl ? Layari Karloop untuk mendapatkan tempahan sewa kereta murah kl anda. Untuk mendapatkan tempahan secara mudah. Anda boleh hubungi atau whatsapp di nombor 019 9671127.

Kelebihan dan Kekurangan Pajakan

Kelemahan utama penyewaan adalah bahawa anda tidak memperoleh ekuiti dalam kenderaan. Ia seperti menyewa apartmen. Anda membuat pembayaran bulanan tetapi tidak mempunyai tuntutan pemilikan harta tanah setelah pajakan tamat.

Dalam kes ini, ini bermakna anda tidak boleh menjual kereta atau menukarnya untuk mengurangkan kos kenderaan anda yang seterusnya.

Namun, ada kelebihan untuk memajak juga. Ia merangkumi:

Pembayaran Bulanan Lebih Rendah

Sekiranya anda prihatin dengan kos bulanan, sewa dapat mengurangkan sedikit beban. Secara amnya, pembayaran bulanan jauh lebih rendah daripada pinjaman kereta. Sebilangan orang malah memilih kereta yang lebih mewah daripada yang mereka mampu.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan sewa kereta murah kl ? Layari Karloop untuk mendapatkan tempahan sewa kereta murah kl anda. Untuk mendapatkan tempahan secara mudah. Anda boleh hubungi atau whatsapp di nombor 019 9671127.

Kereta Baru Setiap Beberapa Tahun

Bagi kebanyakan orang, tidak ada perasaan seperti memandu dalam perjalanan yang baru. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, penyewaan mungkin merupakan cara yang tepat. Apabila pajakan habis dalam beberapa tahun, anda boleh mengembalikannya dan mendapatkan kereta baru anda yang seterusnya.

Penyelenggaraan Tanpa Bimbang

Banyak kereta baru menawarkan jaminan yang bertahan sekurang-kurangnya tiga tahun. Oleh itu, apabila anda membuat pajakan selama tiga tahun, sebahagian besar pembaikan harus dilindungi. Urusan penyewaan sebahagian besarnya menghilangkan bahaya perbelanjaan yang tidak dijangka.

Tiada Risau Jual Semula

Adakah anda jenis orang yang tidak suka tawar-menawar? Sekiranya demikian, anda mungkin benci idea menjual kereta terpakai anda kepada peniaga atau pembeli peribadi. Dengan pajakan, anda hanya mengembalikan kereta. Satu-satunya perkara yang perlu anda bimbangkan ialah membayar yuran akhir pajakan, termasuk untuk pemakaian yang tidak normal atau jarak tempuh tambahan pada kenderaan.

Memaksimumkan Potongan Cukai

Sekiranya anda menggunakan kereta anda untuk tujuan perniagaan, pajakan selalunya akan memberi anda lebih banyak penghapusan cukai daripada pinjaman. Ini kerana IRS membolehkan anda mengurangkan susutnilai dan kos pembiayaan yang merupakan sebahagian daripada setiap pembayaran bulanan. Sekiranya anda menyewa kereta mewah, jumlah yang dapat anda hapus mungkin terhad.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan sewa kereta murah kl ? Layari Karloop untuk mendapatkan tempahan sewa kereta murah kl anda. Untuk mendapatkan tempahan secara mudah. Anda boleh hubungi atau whatsapp di nombor 019 9671127.

Pertimbangan Jangka Panjang

Sekiranya anda memikirkan kesan kewangan jangka panjang, sewa kelihatan kurang menarik. Oleh kerana anda tidak membina ekuiti dan perlu membayar yuran tertentu yang tidak disertakan dengan pinjaman, termasuk yuran pemerolehan (juga disebut yuran permulaan pajakan), para pakar mengatakan bahawa biasanya lebih murah untuk membeli kereta dan menahannya untuk selagi mungkin.

Pajakan juga memberikan kelonggaran yang kurang daripada membeli. Kontrak tidak menggalakkan penyesuaian. Sebenarnya, syarikat kewangan mungkin menghendaki anda membalikkan pengubahsuaian sebelum mengembalikannya, yang boleh menjadi kesakitan dan perbelanjaan tambahan.

Juga, jika kereta tersebut mengalami kemalangan sebelum berakhirnya pajakan anda, anda mungkin akan bertanggungjawab atas beberapa kos yang tidak dilindungi oleh insurans kereta anda melainkan pajakan tersebut merangkumi insurans jurang kereta. Jenis insurans ini merangkumi sebarang kos yang mungkin diperlukan sebelum pajakan berakhir, walaupun kereta itu adalah sekerap.